ZOMER 2013 - VillaLePont|kinderen|vakantie|vakantiehuis|vakantievilla|Ardeche|Frankrijk|Wifi|Zwembad|Airco|Zoover|Gites.nl|Zuid-Frankrijk|Gezin|Kindvriendelijk| kinderen-in-frankrijk|kindervakantie|Zon|Vakantie|Huis|Huisje|Wijn|karten|adventure|markt

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

ZOMER 2013

INFO > NIEUWSBRIEF

Zwarte Zaterdag

Dit jaar kent Frankrijk twee zwarte zaterdagen: zaterdag 3 en zaterdag 10 augustus. Tijdens deze twee dagen is de verwachte verkeersdrukte dermate hoog dat serieuze verkeersproblemen te verwachten zijn op de Franse wegen. Vooral op de Autoroute du Soleil en de weg richting/van Bordeaux worden veel problemen verwacht. De waarschuwing ‘Zwarte Zaterdag’ geldt zowel voor de noordelijke als de zuidelijke richtingen. Traditionele knelpunten zijn Parijs, Lyon en vanaf Orange richting de Spaanse grens.

Zwarte zaterdagen worden veroorzaakt door enorme verkeersdrukte. Als gevolg hiervan neemt het aantal ongelukken vaak ook toe, waardoor de stremmingen alleen maar ergers worden.
Wie rond een zwarte zaterdag door Frankrijk moet reizen die kan beter op alternatieve data reizen. De vrijdag en zondag zijn dan vaak ook druk, maar minder chaotisch dan de zaterdag. Nog beter is om door de weeks te reizen.

Grotte Chauvet genomineerd door Unesco

Goed nieuws uit de Ardèche: De Grotte Chauvet - gelegen bij de Gorges de l'Ardèche - is kandidaat  voor Unesco’s Werelderfgoedlijst.


Deze bijzondere grot is pas in 1994 ontdekt en is daarom nog in zijn originele staat. Er zijn vele grotschilderingen van dieren zoals leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. De afbeeldingen zijn negen- tot tweeëndertigduizend jaar oud. Sommige afgebeelde dieren (een panter, een uil) waren nog nooit eerder in grotten uit de oudere steentijd gevonden. Andere, zoals de neushoorn, waren tot nog toe zeldzaam.
De originele grot niet toegankelijk is voor het grote publiek, te kwetsbaar en uniek.

In 2014 zal een replica geopend worden. Nu is er al een expositie met film in het museum in Vallon Pont-d'Arc te zien over de grot.


Kanovaren

Dit jaar is het prima kanovaren op de Ardèche. In de winter lag er in de hoger gelegen delen van het departement relatief veel sneeuw en kende de Ardèche een vrij nat voorjaar. Hierdoor is de waterstand in de rivier een stuk hoger dan voorgaande jaren.
In de rivier de Ibie stroomt zelfs de waterval halverwege nog altijd, door de grotere hoeveelheid water.
Overal langs de Ardèche kun je een kanoe huren, bijvoorbeeld in Balazuc of in Vogüé.



Alcoholtester

Vorig jaar in juli zou hij verplicht worden, de alcoholtester. Moet je hem nu wel of niet bij je hebben? Officieel moet je 2 alcoholtesters in de auto hebben. Mocht je ze niet bij je hebben, dan krijg je geen boete van de gendarmerie! Wanneer dan wel?
Nog niet bekend......
Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je o.a. bij de ANWB de juiste tester kopen. Let dan wel op het juiste keurmerk NF X20-702 en de houdbaarheidsdatum.


STREEKGERECHT ARDÈCHE

Roelés de Boeuf “Fin gras du Mézenc” - Runderrollade

Runderrollade met gekookte groente, bouillon met gedroogd eekhoorntjesbrood. De “Fin Gras du Mézenc” is doorregen rundervlees afkomstig van runderen of kalveren die zijn opgegroeid met hooi en gras uit het gebied van Mézenc en gedurende de laatste winter worden vetgemest met berghooi uit de omgeving. Deze laatste eigenschap zorgt voor een typisch en seizoensgebonden karakter (van februari tot juni). Dankzij deze specifieke eigenschappen heeft het vlees “Fin Gras du Mézenc” de AOC benaming gekregen.



Voor 4 personen:
• 3 l pot au feu bouillon,
• 4 fijne plakken lendenstukken van 170 g,
• 8 haricots verts,
• 2 wortels,
• 2 witte knolrapen,
• 2 courgettes,
• 8 asperges,
• Fleur de sel (zout),
• Peterselie,
• Peper en zout,
• 1 grote eetlepel poeder van gedroogd eekhoorntjesbrood,
• 1 dl vloeibare room.

Recept:
• Breng de bouillon aan de kook in een pan,
• Was en snijd ondertussen de groenten in blokjes,
• Voeg de groenten toe aan de bouillon, op volgorde van kooktijd,
• Laat ze vervolgens afkoelen en uitlekken,
• Leg de lendenstukken op uw werkblad en verdeel de groenteblokjes over het midden van het vlees,
• Rol het vlees op en bind het vast,
• Leg het vlees in de kokende bouillon en laat het enkele minuten garen. Haal het vlees met een schuimspaan uit de
 bouillon,
• Leg het vlees op een bord, haal het draad weg en giet de bouillon erover. Besprenkelen met de fleur de sel en
 peterselie,
• Houd 2 dl bouillon apart, laat dit koken en voeg het eekhoorntjesbroodpoeder toe,
• Bedekken en laten indikken gedurende 15 minuten, daarna 1 dl vloeibare room toevoegen. Luchtig roeren,
• Over het vlees gieten en opdienen.

       


Bron: www.franceguide.com

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu