MEI 2012 - VillaLePont|kinderen|vakantie|vakantiehuis|vakantievilla|Ardeche|Frankrijk|Wifi|Zwembad|Airco|Zoover|Gites.nl|Zuid-Frankrijk|Gezin|Kindvriendelijk| kinderen-in-frankrijk|kindervakantie|Zon|Vakantie|Huis|Huisje|Wijn|karten|adventure|markt

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

MEI 2012

INFO > NIEUWSBRIEF

WiFi

Vorige maand schreven we er al over en deze maand is het geÏnstalleerd. Naast alle luxe die al aanwezig was in Villa Le Pont is ook een Wifi-netwerk nu een feit in en om het huis. Niet langer bij Mc Donalds in Aubenas even snel je email checken of elders betalen voor internet, maar via ADSL heb je nu zonder data-limiet de beschikking over internet. Skypen, Whatsapp, de krant digitaal downloaden of even een filmpje kijken op de iPad, het kan nu allemaal. We hopen hiermee nog meer te voorzien in de wensen van onze huurders. Uiteraard is het netwerk wel beveiligd met een wachtwoord om exclusief gebruik voor de huisbewoners te garanderen.


WIJN UIT DE ARDÈCHE

PLINIUS DE OUDERE

De wijn uit de Ardèche werd al tijdens de jaarwisseling geprezen door de Romein Plinius de Oudere. Hij schreef 2000 jaar geleden al lovend over de wijn uit de streek. Door de vele heuvels zijn de meeste wijngaarden te klein om echt rendabel te zijn. Ongeveer 90% van de oogst gaat naar de wijncoöperaties. In de jaren 1960 besloten enkele boeren zich toe te gaan leggen op het maken van kwaliteitswijnen. Oude hybride wijnstokken werden vervangen door edele rassen zoals Grenache, Cinsault, Syrah, Gamay, Cabernet Sauvignon en Viognier.

MICRO-KLIMAAT

De druiven groeien in de Ardèche onder ideale omstandigheden. De streekwijnen van de Coteaux de l’Ardèche zijn beroemd. Dankzij de beboste heuvels van de Ardèche kennen veel wijngaarden een micro-klimaat. De zonnewarmte houdt ook ’s nachts de stokken warm dankzij de bodem van vulkanische oorsprong. Het kiezel in de bodem laat gemakkelijk regenwater door.

Coteaux de l’Ardèche
Ongeveer 70% van de productie bestaat uit de landwijn Coteaux de l’Ardèche. De wingaard bestaat uit 6.500 hectare verspreid over 82 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt 300.000 hectoliter. Door haar ligging vlakbij het noorden van de Rhône bestaat er enige parallel tussen de wijnen van de Coteaux de l’Ardèche en Côteaux du Rhône. Sommige wijnen vallen dan ook onder het Appelation Controlée Cote du Rhône.


Coteaux de Vivarais

Sinds 1999 hebben de wijnen van Coteaux de Vivarais een eigen AC. Zij zijn iets fruitiger en lichter dan de AC Côte du Rhône. Hun wijngaard beslaat ongeveer achthonderd hectare en ligt verspreid over 14 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 300.000 hectoliter.
De op lijsteen rustende wijngaard bestaat voor minimaal 40% uit Syrah en 30% uit Grenache. De overige 30% wordt gevormd door Cinsault, Marsanne en Clairette. De witte wijnen hebben een gouden kleur en een delicaat aroma van anijszaak en vers fruit. De rosé is vooral verfrissend. De rode is zowel in aroma als in smaak licht gekruid.


AC Cote du Rhône
De wijnen uit slechts vier gemeenten in de Ardèche dragen sinds 1937 het kwaliteitslabel AC Côte du Rhône. Het gaat om de plaatsen Saint-Just, Sant-Marcel, Saint Martin en Bourg Saint-Andéol. De wijngaard strekt zich uit over 1260 hectare. De jaarlijkse productie van 65.000 hectoliter wordt gemaakt door twee coöperaties en 50 particuliere kelders, waaronder Coulange in Bourg Saint-Andéol.

Geitenkaas

Een van de beste lekkernijen die op geen enkele gastronomische tafel van de Ardèche ontbreekt, is de Picodon. De bekendste geitenboer uit de streek, wiens superieure geitenkaas een AOC-label kreeg, is echter geen Fransman maar een rasechte Antwerpenaar.
Twintig jaar geleden verhuisde Christian Moyersoen met zijn hebben en houden, inclusief  zijn geiten, naar Joyeuse. Zijn 120 geiten grazen op 750 meter hoogte en zorgen voor een melk en dus eveneens een kaas van uitstekende kwaliteit.


Recept van de maand

Zuidelijk van de Ardèche uit de Provence worden veel kruiden, olijfolie en tomaten gebruikt waardoor de gerechten een zuidelijk tintje krijgen. Ten noorden van de Ardèche, de keuken van de Bourgogne staat bekend als vernieuwend en verfijnd. Bij de uitdrukking "Bourgondier" denkt men direct aan lekker eten. Van oorsprong is de keuken van de Ardèche een eenvoudige met gerechten gebaseerd op lokale voedzame producten. Tegenwoordig is de  streekkeuken van de Ardèche uitgegroeid tot een eigen volwaardige keuken met een geslaagde mix van smaken uit de  Provençaalse keuken en  de Bourgondische keuken.

Verse krielaardappeltjes in een Mon Chou-roomsaus


Heerlijke verse krielaardappeltjes overgoten met een saus van room, prei en Mon Chou





Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang:Bijgerecht
Keuken:Franse keuken
Smaak:Zacht en romig
Techniek:Koken

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo geschrapte krielaardappeltjes,
1 dunne prei klein geneden,
1 dl melk,
100 gr Mon Chou,
peper en zout,
20 gr boter,
1 el fijngehakte bieslook.

Bereidingswijze

Kook de krieltjes in 15 minuten met wat zout gaar. Laat de boter smelten in een steelpan en laat hierin de prei zachtjes 5 minuten bakken. Schenk de melk erbij en kruimel de Mon Chou erboven. Laat de Mon Chou al roerende smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Giet de aardappeltjes af en stoom ze droog. Doe de aardappeltjes in een schaal en schep de saus erdoor.
Strooi er tot slot de fijngehakte bieslook over.

Bron: www.smulweb.nl


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu